PERMANENT HÅRFJERNING

Effektiv permanent hårreduktion med laser

​Er du generet af uønsket hårvækst, indgroede hår og skægpest efter barbering, så kan du nu sige farvel til dette med en laserbehandling af f.eks.: armhule, ben, bikinilinje, ansigt.

  • Det meget tekniske: Jeg bruger en Diodelaser fra Syneron-Candela, som er en af verdens største og meste anerkendte producenter af laserudstyr.
  • Syneron-Candelas eMax med DSL håndtag.: Det er unikt for diodelaseren til hårfjerning, at den udnytter den såkaldte ELOS-teknologi. Det står for ELektrisk Optisk Synergi, hvor hårsækken samtidig påvirkes med Optisk energi fra den kraftige diodelaser, og af varme ved at der sendes en højfrekvent vekselstrøm (EL) gennem området. Med andre ord ligesom i en mikrobølgeovn. Lyder det indviklet? Du kan se hvordan det virker med dette link til producentens hjemmeside: Hårfjerning med ELOS teknologi.

Behandlingen skader ikke den omkringliggende hud, og den kræver ingen restitution.

  • Behandlingen skader ikke den omkringliggende hud
  • Den kræver ingen restitution.
 • Hvilken er bedst: Der er mange forskellige typer af Laser og IPL-teknologier, som kan anvendes til permanent hårreduktion. Hvilke er bedst?. Jeg har læst en del artikler om emnet, og set mange sammenlignende undersøgelser. Jeg har aldrig set nogen solid dokumentation for, at nogen skulle være mere effektive end diodelaseren. Så har jeg vist ikke overdrevet.

Hvordan virker permanent hårfjerning?

  • Lysenergien omdannes til varme i melaninpigmentet i håret: Behandlingen virker ved, at Laserlyset optages i det mørke pigment (melanin), der findes i brune og sorte hår. Her omdannes lysenergien til varme, der ødelægger hårsækken permanent, og derfor vil den hårsæk aldrig igen kunne danne et nyt hår. Alle områder på kroppen kan behandles, men lyse, røde og grå hår indeholder ikke pigment, og kan derfor ikke behandles med denne type laser.
 • Hårets vækstfaser: Hår gennemløber 3 faser: vækstfase, hvilefase og afstødningfase; men ikke alle hår er i samme fase på samme tid, og kun hår i vækstfasen kan rammes. Det betyder for det første, at der skal ret mange behandlinger til, og for det andet, at der skal være de rigtige intervaller mellem behandlingerne, så nye hårsække kan nå at komme i vækstfase.
 • Hvor lang tid skal der være mellem behandlingerne? Det afhænger af hvodan den relative varighed er af disse 3 faser i det område vi ønsker at behandle. Af den grund er 4 ugers intervaller tilstrækkelige i ansigtet. Derimod skal der i andre områder gå længere tid.

Før behandlingen

 • Ingen sol, ingen selvbruner, ingen pincet, ingen voks: 4 uger inden din behandling må du ikke have været i solen eller have anvendt selvbruner, for så risikere du at blive forbrændt. Du skal barbere dig med en skraber i området et døgn før behandlingen, fordi hårene skal helt ned i hudniveau. I perioderne imellem behandlingerne må du udelukkende bruge skraber, for hvis du har rykket hårene ud med en pincet eller voks, så er der jo ikke noget hårstrå at ramme med laserstrålen.

Under behandlingen

Permanent hårfjerning med laser kan for nogle føles ubehagelig. Hvert skud føles som et svirp med en elastik. Hvis det gør for ondt på dig, så kan vi bedøve huden med lokalbedøvende creme. Det kan være en trøst at vide, at det til gengæld overhovedet ikke gør ondt bagefter. Det er kun selve "svirpet", du mærker.

Efter behandlingen

Huden kan være lidt rød, og der kan være lidt hævelse omkring det enkelte hårstrå – som ved gåsehud. Dette forsvinder i løbet af nogle timer. Du kan se alle hårene efter behandlingen. De skal først skubbes op til overfladen, hvilket sker i samme tempo som de øvrige hår vokser - ca. 0,1 mm pr. døgn. Resultatet efter en behandling kan tidligst vurderes 2-3 måneder efter behandlingen.​

​Undgå unødvendig irritation af huden i 24 timer efter behandlingen og undgå sollys på behandlingsstedet i 2 uger efter.

​Hvor mange behandlinger skal der til?

Det er meget individuelt, hvor mange behandlinger den enkelte føler er tilstrækkeligt for permanent hårfjerning. Der vil være nogle hudområder, hvor hårene lettere forsvinder fra end andre. I gennemsnit har man reduceret sin hårvækst med 75% til 95 % efter 8 til 10 behandlinger. Vi anbefaler, at der som minimum går 4 – 8 uger mellem behandlinger på det samme hudområde.

​Der vil være enkelte, som ikke opnår den ønskede effekt af behandlingen. Det kan der være forskellige årsager til. I nogen områder ligger hårene måske for dybt i huden. Det kan være et problem på den nederste del af ryggen hos mænd og på bagsiden af lårene hos kvinder.

Hårvækst i de områder, som er underlagt hormonel påvirkning af mandligt kønshormon (Androgen) kan være særlig genstridig at få varig bugt med. Denne type af uønsket hårvækst betegnes Hirsutisme, og her kan opfølgende behandling være påkrævet. Det ses f. eks ved Polycystisk Ovarie Syndrom - PCO.

Bivirkninger

Huden kan virke irriteret kort efter behandlingen, og fremstår evt. højrød med en let hævelse omkring de enkelte hårstrå. Forbrænding af huden ses yderst sjældent, men kan opstå, bl. andet hvis huden umiddelbart efter behandlingen bliver udsat for sollys, eller hvis huden er meget mørk. Hvis du får en forbrænding skal du endelig ringe til mig.

Hvem kan behandles?

Man skal være fyldt 18 år og må ikke være gravid eller amme.

Gratis forkonsultation

Inden en laserbehandling vil vi altid grundigt gennemgå dine muligheder og ønsker ved en gratis konsultation. Du skal efter lovgivningen have både en skriftlig og mundtlig vejledning. Ved laserbehandlingerne er der ikke noget krav om betænkningstid, så behandlingen må udføres umiddelbart efter, at du har modtaget information og har samtykket til behandlingen. Det er et lovkrav, at behandlingsområdet, skal fotograferes før behandlingen påbegyndes.

FAQs

Sp: Det står på din hjemmeside, at man ikke må få sol på området i 4 uger før og 2 uger efter laser. Gælder det alle permanente hårfjerningsmetoder? Det har jeg svært ved at se, hvordan jeg kan efterleve. Dels er det jo min overlæbe, som ikke kan skærmes fra solen, og dels så går vi nu sommeren i møde.
Sv: Problemet med solen kan vi som regel klare ved at man konsekvent bruger en creme med høj SPF. Evt. kan det være nødvendigt at pausere i de 3 højsommer måneder.

Sp: Jeg har forsøgt at læse lidt om permanent hårfjerning via hhv. Laser, IPL og SHR, og jeg finder det svært at gennemskue hvad er er bedst for mig. Jeg har PCO og synes jeg har ret meget hår på overlæben men måske 50/50 mørke og lyse hår. Hvis din laser kun fjerner sorte hår, tror du så stadig, at det vil være det rigtige for mig.
Sv: Lyse/mørke: Det er jo de sorte hår, der kan ses på lang afstand, og det er dem de fleste er mest ked af. Så selv om de lyse ikke forsvinder, så bliver det kosmetiske resultat efter 6 - 8 -10 behandlinger ofte meget flot og folk er erfaringsmæssigt glade.
Sv: PCO: Øget hårvækst er alt andet lige sværere at afhjælpe når den er hormonelt betinget af mandligt kønshormon som ved PCO. Den form for uønsket hårvækst kaldes hirsutisme. Hvis den uønskede hårvækst optræder i et område, hvor hormonerne ikke spiller en rolle, så kaldes det hypertrikose. Det er nemmere at reducere permanent. I praksis betyder det, at man måske skal komme tilbage og få 1 - 2 behandlinger efter et års tid hvis man har hirsutisme.

Sp: På din hjemmeside står der "6 - 8 behandlinger hver 4. uge for et langvarigt resultat" - betyder det, at hårfjerningen ikke er permanent? (Hvorfor står der langvarigt resultat og ikke permanent resultat?)
Sv: Jeg forstår din forvirring. De hår man får ram på forsvinder permanent. Erfaringen viser bare, at ingen metoder fjerner 100 % af hårene permanent. Måske 80%. Man får en permanent hårreduktion. De procenter er bare meget abstrakte og kan let være lidt vildledende at forholde sig til. I virkelighedens verden er de fleste meget glade for det resultat, som man opnår efter de her 6 - 10 behandlinger. Når jeg informerer mine patienter , så forsøger jeg ikke at love for meget. Med en realistisk forventningsafstemning fra starten, så ender vi begge 2 med at blive mest tilfredse i den sidste ende. 😉

Sp: ...SHR metoden påstås at være mindre smertefuld og kunne fjerne lyse hår, ved du noget om det?
Sv: Nej, jeg har ingen nærmere kendskab til metoden. Som underviser på laserkurser for sygeplejersker, så tror jeg godt jeg ved, hvor problemerne ligger. Det geniale ved lasermetoden er, at man ved valg af den rette bølgelængde på laserlyset kan opnå en selektiv optagelse af meget store energimængder præcis i det sorte hårstrå, så varmepåvirkningen meget præcis rammer håret og hårsækken, som bliver ødelagt; men - og det er hele pointen - uden at ødelægge det omgivende væv. Man udnytter vel at mærke kontrasten mellem det mørke hårstrå og den omgivende lyse hud. Jo lysere, jo bedre, og derfor kan metoden ikke bruges til meget mørke hudtyper. Det er en umulighed - i strid med fysikkens love - at tro, at man på samme måde at få lys absorberet i et lyst hårstrå.
Man kan ødelægge hvad som helst ved at varme det tilstrækkeligt op. Det svære er at skåne omgivelserne!

Sv: når jeg ikke har detailkendskab til noget, bliver jeg nødt til at støtte mig til nogle grundlæggende principper: Når noget lyder for godt til at være sandt, så er det som regel fordi det er for godt til at være sandt. For de fleste metoder på det her område gælder: No pain, no gain! Så når noget siges at virke fantastisk og hurtigt og smertefrit, så er jeg pr. automatik skeptisk.

Du kan hente min skriftlige information om permanent hårfjerning her

Behandlingen foregår i min klinik i Egå ved Århus.