Behandling af karudvidelser på benene.

 

Kartyper og behandlingsformer

Mange oplever med alderen, at blodkarrene på benene bliver mere tydelige og fremtrædende. Karudvidelser på benene er ofte arveligt betinget; men også stående arbejde, graviditeter og årebetændelse kan medvirke til udviklingen.

Åreknuder (varicer)

Det er de større og dybtliggende karudvidelser. Dem kan man få behandlet kirurgisk. Jeg giver gerne en  kort orientering om de moderne behandlingsprincipper. Men jeg behandler ikke åreknuder. Hvis problemet er stort, så bør man overveje, at få dem behandlet først. Det er fordi, at åreknuder er forbundet med et øget tryk i de overfladiske vener og det øger i sig selv risikoen for, at man får flere af de røde og blå karudvidelser.

Behandlingsformer til de "blå og røde" karudvidelser (teleangiektasier)

  • Laser/IPL behandling. Det kan jeg tilbyde i klinikken i Egå, og det kan foregå i umiddelbar tilslutning til forundersøgelsen. Der er altså ikke noget krav om 2 dages betænkningstid her.
  • Skleroseringsbehandling er ”Guldstandarden” til behandling af blå og røde karudvidelser, hvis der er mange af dem. Det indebærer en injektion af en væske i karrene, som får disse til at lukke.

Laser/IPL behandling:

Ved at vælge laserlys med den rigtige bølgelængde kan man med laserlyset nå direkte ned til det røde farvestof i blodets hæmoglobin uden at skade huden eller det omgivende væv. På den måde kan man med stor præcision ramme de blå og røde karudvidelser og meget selektivt få karrene til at lukke sig permanent. Især ved IPL-behandlingen må huden ikke være det mindste solbrændt, så opstår der let en forbrænding, og i værste fald med vabledannelse og efterfølgende pigmentsvind i huden. Pigmenteringen gendannes dog oftest i løbet af nogle måneder.
Laser- og IPL behandling er ikke smertefri. Det er meget individuelt hvor slemt det føles. Hver lysimpuls føles som et skarpt smæld med en elastik mod huden. Man kan evt. tage 1 g. Paracetamol 1 time før behandlingen for at mindske smerten.

Skleroseringsbehandling:

Med en ganske fin kanyle indsprøjtes i karrene flere steder en vævsirriterende væske (Aethoxysklerol®), som får karrene til at lukke sig. Man oplever en let svie, og huden over karrene vil være lidt rød og irriteret umiddelbart efter behandlingen. Egentlige smerter er normalt ikke forbundet med behandlingen.
I dagene efter, vil der være blå og mørke striber i huden hvor der før var kar, og de forsvinder ofte først efter 1 – 2 måneder.

Rent praktisk om behandling af røde og blå karudvidelser i Egå:

Hvad enten vi skal behandle med Laser eller Sklerosering, så skal du under alle omstændigheder først til en gratis forundersøgelse hos mig. Hvis vi vælger Laser/IPL behandling, så kan vi gå i gang med det samme. Skleroseringsbehandling udfører jeg ikke selv. Men jeg kan formidle kontakt til min sygeplejerske i Frederikshavn eller Holbæk.  Du kan invitere din bedre halvdel på frokost i Skagen. Så kan du få behandlingen en lørdag formiddag i Frederikshavn. Eller i kan kombinere det med en tur til København, hvor du så får behandling i Holbæk på vejen. Der skal bare tænkes lidt ud af boksen. Hvis du får foretaget forundersøgelsen hos mig i Egå ved Århus, så skal du kun af sted én gang til Frederikshavn eller Holbæk.

Du kan se, hvordan det  foregår, når Laila behandler i Holbæk. Skleroseringsbehandling 

Efter behandlingen:

Man kan køre hjem efter behandlingen og gå på arbejde dagen efter. Man må gå og cykle, men bør undgå mere aktiv fysisk idrætsudfoldelse den første uge efter behandlingen.
Meget tyder på, at man oplever færre gener og hurtigere restitution, hvis man benytter en støttestrømpe de første 2 – 3 uger efter behandlingen. De kan købes hos Matas, på apoteket eller i sportsbutikker.
Efter laserbehandlingen bør man undgå sol de første 4 uger.

Genbehandling:

Kan foretages efter 4 – 8 uger, og efter både skleroserings- og Laser/IPL behandling skal man regne med, at der ofte skal flere behandlinger til.

Bivirkninger

Ikke helt sjældent kan der opstå pletter med brunfarvning af huden ved injektionsstederne og over de behandlede kar. Disse pigmenteringer bleger ofte langsomt med tiden – 3 til 12 måneder - men kan sjældent være blivende.
I det behandlede område kan der opstå et nyt fint forgrenet netværk af fine spindelvævstynde kar. I en del tilfælde kan disse behandles med IPL.
Mere alvorlige bivirkninger som årebetændelse i dybere liggende vener, vævsødelæggelser med større langsomt helende sårdannelser og svære allergiske reaktioner er alle ekstremt sjældne. Behandlingen er uden nogen væsentlige problemer hos 99,99 %.

Hvem kan ikke behandles?

Vi behandler ikke gravide eller ammende.

Du kan hente min skriftlige vejledning om emnet her

Behandlingen foregår i min klinik i Egå ved Århus.